T. J. McMichael
P. O. Evangeline
Company and Regiment: A, La. Cav.
Filed: Mar. 26, 1904
Allowed: 7,50
Quarterly Allowance, $: blank
Pension Allowed From: blank
Rejected: blank
Signature of President and Secretary, Board of Pension Commissioners is
Company and regiment or Naval Service? Blank
Date, Place and Nature of Wound received? Blank
Disability-Where and How Occasioned? Blank
Where and When Paroled or Discharged? Blank
If discharged, Where Remaining until Surrender? Blank

Soldier's Application for Pension

I, T.J. McMichael, a native of Louisiana and now a citizen of Louisiana,
resident at Evangeline in the Parish of Acadia in said State of Louisiana,
and who was a soldier from the State of Louisiana in the Confederate army in
the war between the United States and the Confederate States, do hereby apply
for aid under act 125 and the General Assembly of the State of Louisiana of
1898; and I do solemnly swear that I served the Confederate States honorably
from the day of my enlistment until the close of the civil war, (or until
discharged or paroled as the case may be.)as shown by my answers below, and
that I remained true to the Confederate cause until the surrender and that I
am now in indigent circumstances and unable to earn a livelihood by my own
labor or skill, and that I am not salaried or otherwise provided for by the
State of Louisiana or by any other State or government, and am entitled to
receive the benefits of said Act No. 125 of 1898 as further shown by my
answers to the questions below, which I wear to be true and correct:

1. When were you born?
Answer: In May 31, 1839

2. Where were you born?
Answer: In Livingston Parish, La.

3. When did you enlist in the Confederate service?
Answer: About spring of 1861

4. Where did you enlist?
Answer: In Plaquemines , Iberville Parish, La.
5. In what command?
Answer: In 1st La. Regiment Cavalry

6. Give the letter of your Company?
Answer: Co. "A"

7. Give the number of your regiment?
Answer: First Louisiana Regiment

8. Give branch of service, Artillery, Infantry, Cavalry or Navy: if in navy
give name or names of vessels you served in or in what capacity?
Answer: In Cavalry

9. Give the names of the regimental and company officers under whom you
enlisted, and under whom you were serving at the date of your discharge or
Answer: Col. John S. Scott, Lt. Col. Jas. Nixon, Major Gervais Schlater,
Capt. Calvin Keep, Lt. Sam'l Matthews under whom I enlisted; The Co.
surrendered in Ala. M, 1865; I never surrendered but left Co. and went
home; Col. Scott, Lt. Col. Nixon; Capt. Matthews

10. Were you wounded? If so, in what battles and if not, state under what
circumstances during the war you received injury or injuries?
Answer: Yes; in right shoulder in picket fight or skirmish near
Louisville, Ky. In 1863

11. What was the precise nature of your wound or wounds, if any?
Answer: Bullet wound in right shoulder that's still in there just over
the arm pit

12. If you have lost a limb or an eye, state when, where and how?
Answer: No, stayed with my Command till war was over.

13. Were you discharged from the army by reason of wound, wounds, or from the
effects of service?
Answer: No; I stayed in camp for several weeks from my wound but served
till end of war.

14. If discharged or paroled from the army, where were you and what did you
do until the close of the war?
Answer: I stayed with Command until it surrendered but refused to
surrender with several others and returned home.

15. What was the name of the surgeon who attended you when discharged?
Answer: Nobody

16. Where were you at the surrender?
Answer: With regiment near Gainesville, Ala. I left just prior to
surrender of regiment.

17. If a prisoner, in what camp, and where were you released, and to where
Answer: Never a prisoner.

18. Did you take the oath of allegiance to the United States Government at
any time during the war?
Answer: Never

19. If so, when, where and under what circumstances?
Answer: See answer to preceding question.

20. How long have you been a resident of the State of Louisiana next
preceding the date of this application? Where have you resided during
that period?
Answer: Always; have lived in Acadia Parish, La. Since 1890, before
that near Franklin and prior to that in Livingston and E. Baton Rouge

21. Are you married, or have you been married?
Answer: Not now. My wife is dead.

22. If so, what is the size of your family?
Answer: Have three living children

23. What are the respective ages of your wife and children?
Answer: Oldest Fred, 24; Alice, wife of Cardwell, age 22; J.R. McMichael,
Age 17.

24. How many children have you and how many of each sex?
Answer: two boys and one girl

25. Are you engaged in any business? If so, what do you earn?
Answer: No, Can't work.

26. Have you any estate in your own right, real or personal, and what is its
Answer: Nothing

27. Has your wife any estate in her own right, real or personal, and what is
its value?
Answer: No

28. How have you derived support for yourself, and family if you have one,
for the last five years?
Answer: by trying to work at day labor and raising a small rice crop.

29. What prevents you from earning a living now?
Answer: My wound, age and informaties arising from my wound.

30. Do you use intoxicants to any extent?
Answer: No

31. Have you an attorney to look after this application?
Answer: No

32. Give his name, address, and the compensation agreed between you?
Answer: Nothing.

33. Give name of two or more of your comrades with their post office
Answer: Andrew Gay and Fred Robertson Plaquemine, Iberville Parish, La.
Edgar Booksh of Grosse Tete, La.

34. Give your post office address and that of the two witnesses?
Answer: Evangeline P. O., Acadia Parish, La. Crowley, Acadia Psh, La.
for my two witnesses.

Witness my hand this 22nd day of March, 1904.
Signed: T.J. McMichael, applicant

Witnesses: Philip S. Pugh
J.E. Barry

State of Louisiana,
Acadia Parish
Personally appeared before me, D. B. Hayes, Chief Deputy Clerk of the
District Court of said Parish, the above named Thos J. McMichael, the
applicant, with whom I am personally acquainted and having the application
read and explained to him as well as the statements and answers therein made
made oath that the statements and answers are true.

Witness my hand and seal of office, this 22nd day of March, 1904.

Signed: D.B. Hayes, Clerk

State of Louisiana,
Acadia Parish
Personally appeared before me D.B. Hayes, chief Deputy Clerk of the
district Court of said Parish, the above named Philip S. Pugh and James E.
Berry, two of the subscribing witnesses to the foregoing application with
whom I am personally acquainted, and know to be citizens of veracity and
standing in this community and who make oath that they are personally
acquainted with the foregoing applicant, and that the fact set forth and
statements made in his application are correct and true to the best of their
knowledge and belief, and that they have no interest in this claim, and that
said applicant's habits are good and free from dishonor.

Witness my hand and seal of office, this 22nd day of March, 1904.

Signed: D.B. Hayes, Clerk of Court